Forum POLSZCZYZNA Strona Główna  Forum POLSZCZYZNA Strona Główna  
  POLSZCZYZNA
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy  Galerie  Galerie
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum POLSZCZYZNA Strona Główna->SŁÓWKA->Kluchy i inne...

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Kluchy i inne... <-Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat->
Autor Wiadomość
emklara
PostWysłany: Czw 19:27, 05 Cze 2008 Temat postu:




Dołączył: 28 Lis 2006
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: WLKP

Karen napisał:
Emklaro, proponowane przez Ciebie kluski ziemniaczane to wg znanej mi terminologii kluski szare Smile
Ponadto, uważam, że szerokie pojęcie klusek powinno się ograniczyć przynajmniej do sposobu przetworzenia: GOTOWANIA. Żaden omlet, ani placek; nic pieczonego ani smażonego nie może być kluską. Owszem, można je odgrzewać na różne sposoby, ale podstawą jest ugotowanie surowego ciasta.

Z tego co ja wiem, kluski ziemniaczane są z surowych ziemniaków i mąki, a do szarych dodaje się jeszcze zmielone ziemniaki gotowane... Z masy ziemniaczanej można robić wiele rodzajów klusek (jak np. kopytka, czy kluski śląskie).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tońko
PostWysłany: Pią 0:00, 06 Cze 2008 Temat postu:


Ojciec Redaktor

Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 246
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Ursynów

biorąc pod uwagę zaistniałe rozbieżności interpretacyjne w odniesieniu do pojęcia kluch zapraszam do zabrania głosu w ankiecie:
http://www.polszczyzna.fora.pl/slowka,20/kluski-i-makaron-ankieta,422.html


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tońko dnia Pią 0:01, 06 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gal Rusin
PostWysłany: Pią 0:30, 06 Cze 2008 Temat postu:




Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: Grochów

Zjedzmy coś wreszcie!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tońko
PostWysłany: Pią 0:53, 06 Cze 2008 Temat postu:


Ojciec Redaktor

Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 246
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Ursynów

proponuję wspólne gotowanie Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tońko
PostWysłany: Pią 13:52, 06 Cze 2008 Temat postu:


Ojciec Redaktor

Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 246
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Ursynów

Mam nadzieję, że ciężar dyskusji nie przyhamował impetu naszego łańcuszka klusek. W czasie, gdy próbujemy rozstrzygnąć naszą definicję kluch, proponuję małe podsumowanie:

1. Leniwe
2. Kopytka
3. Śląskie
4. Makaron (dyskusyjne)
5. Lane
6. Pyzy
7. Uszka (dyskusyjne)
8. Kładzione
9. Na parze
10. Szare
11. Kołduny
12. Pampuchy
13. Knedle
14. Bliny (dyskusyjne)
15. Łazanki (dyskusyjne)
16. Pierogi (dyskusyjne)
17. Kartacze
18. Kluski ziemniaczane

i dodam:

19. Zacierki


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tońko dnia Pią 13:53, 06 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karen
PostWysłany: Pon 12:26, 23 Cze 2008 Temat postu:




Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 225
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy

nadal nie pojmuję, skąd te "dyskusyjne"
i dodaję poznańską nazwę na standardowe kopytka:
20. szagówki

dodam, że nazwa pochodzi stąd, że kluski kroi się "na szagę" - czyli na skos


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
angasc
PostWysłany: Pon 19:45, 23 Cze 2008 Temat postu:




Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy

Karen napisał:

dodam, że nazwa pochodzi stąd, że kluski kroi się "na szagę" - czyli na skos


Być może ja się mylę, ale według mojej wiedzy owe kluski kroi się "na szagie" a nie "na szagę". Być może kwestia wymowy lub regionu, ale ja taką właśnie wersję znam Smile
Poza tym określenie "na szagie" lub "na szagę" moze oznaczać
- na przełaj
- na skróty
- w poprzek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karen
PostWysłany: Pon 20:37, 23 Cze 2008 Temat postu:




Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 225
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy

Cytat:
na szagie

Warszawiak jeden! U Was może na szagie. U mnie na szagę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emklara
PostWysłany: Pon 20:39, 23 Cze 2008 Temat postu:




Dołączył: 28 Lis 2006
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: WLKP

U mnie też się mówi, szagówki, bo na szagę!

Na szagę można chodzić (na skróty, po skosie) lub kroić (na skos)...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tońko
PostWysłany: Wto 0:13, 24 Cze 2008 Temat postu:


Ojciec Redaktor

Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 246
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Ursynów

Karen napisał:
nadal nie pojmuję, skąd te "dyskusyjne" ...


stąd, że nie wszyscy zgadzają się co do granic znaczenia "kluchowatości". Idąc za twoją definicją, z którą się jak najbardziej zgadzam:

Karen napisał:
Ponadto, uważam, że szerokie pojęcie klusek powinno się ograniczyć przynajmniej do sposobu przetworzenia: GOTOWANIA. Żaden omlet, ani placek; nic pieczonego ani smażonego nie może być kluską. Owszem, można je odgrzewać na różne sposoby, ale podstawą jest ugotowanie surowego ciasta.


takie bliny zupełnie nie należą do kategorii "kluch", ponieważ są smażone. Ale skoro znalazły się w naszym łańcuszku, a definicja klusek nadal jest otwarta, postanowiłem nadać im status "dyskusyjnych".


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Raen
PostWysłany: Pią 8:59, 15 Sie 2008 Temat postu:




Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 158
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Konin

francuskie Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
polataj
PostWysłany: Nie 17:54, 15 Lut 2009 Temat postu:




Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Szczecin

....ze skwarkami (wiem, wiem, nie o to chodzi, ale to moje pierwsze skojarzenie)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Raen
PostWysłany: Pią 14:06, 06 Lis 2009 Temat postu:




Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 158
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Konin

Ze skwarkami są całkiem niezłe.

Ja znalazłam fajne określenie klusek ziemniaczanych z kuchni podhalańskiej, hałuski. Smile
Poza tym bezkonkurencyjne, moim zdaniem oczywiście, gumiklyjzy, czyli wymieniona prawie na początki kluski śląskie.

Znalazłam też kilka określeń na pyzy z ciasta drożdżowego gotowane na parze. Wspomniane już u nas na pozycji dziewiątej oraz dwunastej.

pampuchy = pyzy poznańskie = pyzy wielkopolskie = kluchy na łachu = kluchy na lumpie = buchty = parowańce
Całkiem sporo tych pyz drożdżowych Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 Strona 3 z 3

Forum POLSZCZYZNA Strona Główna->SŁÓWKA->Kluchy i inne...
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
DAJ Glass (1.0.5) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB Š 2001, 2002 phpBB Group